پيامبر اكرم (ص): دانش را با نوشتن دربند (ماندگار) كنيد (میزان الحکمه جلد یازده).
استان یزد همواره مهد پرورش افراد و بزرگانی بوده است که با همت والای خود، در جهت اعتلای نام دیارشان کوشیده و طرحها ی بزرگ و ارزشمندی – در زمینههای مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات- را به این دیار هدیه نمودهاند.
بدون شک، توجه به تجربیات و دانش این افراد و مجموعههای به یادگار مانده از آنان، بزرگترین و بهترین شیوهی ارج نهادن به آنان و نیز بهترین راهنما برای جوانان و ادامه دهندگان مسیر رشد و تعالی خواهد بود.
در یک بررسی اجمالی میتوان دریافت شرکتها، نهادها، انجمنها و سازمانهای بسیاری در زمان های مختلف در حوزههای گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و با ایدهها و آرمانهای بزرگ به فعالیت پرداخته و در مسیر فعالیت حرفهای پای گذاردهاند؛ اما در این گذرِ پرپیچ و خم، سرانجامهای متفاوتی را به خود دیدهاند. گروهی که البته تعدادشان هم بسیار زیاد است، شکست خورده و محو شدهاند؛ گروهی دیگر ماندهاند و ادامه دادهاند، اما کاملاً معمولی و در سطح متوسط. اما گروهی نیز هستند که هرچند تعداشان بسیار کمتر از دو گروه قبلی است، اما آنچنان موفق عمل نمودهاند که درخشندگی و بزرگی خود را در سطح ملی و بین المللی نمایان ساخته و می سازند. البته میتوان گفت این روند در جوامع و زمانهای مختلف تکرار میشود و آنچه مهم است، تلاش در جهت فراهم کردن زمینهی ایجاد "موفقها" و کاهش "شکستخوردهها" است.
یکی از راهکارهای مناسب در راستای رسیدن به این مهم، فرهنگ سازی در سطح جامعه از طریق انتشار و در اختیار قرار دادن تجربیات طرحهای موفق و برجستهی استان میباشد. چالش اصلی این راهکار اینجاست که، هرچند مجموعههای موفق و برجستهی بسیاری در استان وجود دارند و به فعالیت خود ادامه میدهند، اما مدیران و کارکنان فعال در این سازمانها افکار، دیدگاهها، تجارب، آموختهها و اندوختههای علمی و تجربی خود را مکتوب و مستند ننمودهاند. دانش نهفته در تغییرات مدیریتی و فرایند آن به قلم مدیران و کارشناسان به رشتهی تحریر در نیامده است و بدین ترتیب امکان انتقال این تجارب به نسلهای بعد وجود ندارد. این خلأ نه تنها در سطح کلان سازمانها و مجموعههای اقتصادی و غیر اقتصادی استان که در ارتباط با فعالیتهای داخلی یک سازمان نیز به چشم میخورد. در یک مجموعهی برجسته، موفقیتهای بسیاری در طول سالیان با تحمل دشواریها و کاستیها و صرف زمان و هزینه به دست آمده است و چه خوب است که بتوان با بهره برداری مناسب و الگو برداری های به جا، در راستای تعمیم این تجربیات گام برداشت.
آنچه در ادامه آمده است، یک جلد از مجموعهی پنج جلدی کتابهایی با عنوان" تأملی بر سیر تاریخی و تجارب طرحهای برجستهی استان یزد" میباشد که با اهداف زیر تدوین گردیده است:
• ثبت تاريخي و تحليلي تجارب، مراحل رشد و ساير رويدادهاي اصلی در طرحهای برجستهی استان؛
• تقویت فرهنگ تلاش و پشتکار و کارآفرینی در جامعه به خصوص جوانان؛
• ایجاد محتوای آموزشی مناسب از الگوهای برجستهی بومی برای استفادهی دانشجویان و اساتید دانشگاه به خصوص رشتههای مدیریت؛ و
• استخراج الگوهای بومی توسعهای در استان و بسط دادن آن به سایر حوزهها و طرحهای آیندهی استان و کشور.
• این مجموعه ی پنج جلدی که حاصل کار و تلاش بی وقفه ی تیم مدیریتی و اجرایی پروژه و همراهی و همکاری تعدادی از مدیران استانی و نیز هدایت پیشکسوتان دلسوز این دیار می باشد، به پنج طرح زیر پرداخته است:
جلد اول: پارک علم و فناوری یزد
جلد دوم: بنگاه شیرینی سازی حاج خلیفه علی رهبر و شرکاء
جلد سوم: مسجد جامع کبیر یزد
جلد چهارم: طرح انتقال آب از سرچشمههای زاینده رود
جلد پنجم: بیمارستان دکتر مجیبیان یزد
این پنج طرح بر اساس نظرات گروهی از خبرگان و بر مبنای شاخصهای توجه به سلامت جامعه و حفظ محيط زيست، ايجاد اشتغال، ايجاد درآمد عمومي، قدمت و پايداري و نهایتاً نامآوري براي استان، از میان لیست بلندی از طرح های برجستهی استان انتخاب و با استفاده از روش مصاحبه و نیز بررسی مستندات موجود و بر مبنای رویدادهای کلیدی در سیر تاریخی شکلگیری آن طرح، بررسی و تحلیل گردیدهاند. محتوای ایجاد شده در دو بخش سیر تاریخی و تجارب و نیز تحلیلی بر آن، ارائه گردیده است.
این مجموعه که با این سبک و سیاق، در استان تقریبا بی مانند می باشد؛ وجوه تمایزی نسبت به نمونه های تولید شده درکشور دارد که مهمترین آنها، نگاه رویداد محور در طول یک بازهی زمانی تاریخی به کل مجموعه (نه صرفا شخص کلیدی) میباشد.
به امید آنکه این تلاشها آغازی باشد در مسیر بلند ِشناخت، مستند سازی و انتقال تجارب بزرگان این سرزمین به جامعه ی سختکوش و سربلند ایران.
در پایان، علیرغم تلاش های صورت گرفته، این مجموعه خالی از اشکال نبوده و انتظار میرود این کتاب در معرض دقت و توجه خوانندگان محترم قرار گرفته و با ارائهی نظرات ارزشمند خود ، نقشی هر چند کوچک در رسیدن به هدفی بزرگ، ایفا کرده و ما را در برداشتن قدمهای موثرتری در آینده، یاری نمایند.
شرکت سامانآوران توسعه
کوثر روشنی- عباس زارع بنادکوکی
بهار سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی(1394)